Er zijn heel veel verschillende redenen om op zoek te gaan naar hulp.
Soms vormen bijzondere omstandigheden zoals ziekte, scheiding, ontslag of overlijden een directe aanleiding voor het zoeken van therapeutische hulp.
Vaker is er sprake van andere, minder duidelijke oorzaken die zich uiten in allerlei emotionele of lichamelijke klachten. Je zit niet lekker in je vel. Je bent vermoeid of lusteloos, gehaast of gejaagd. Misschien ben je bezorgd of heb je slaapproblemen. Je kunt het gevoel hebben dat je maar op halve kracht leeft, of dat je niet volledig kunt zijn wie je bent. Misschien is het contact tussen jou en je partner niet zoals je het graag zou willen. Het kan zijn dat je het gevoel hebt niet lekker in je werk te zitten.
Misschien vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen of nee te zeggen, en wil je het graag iedereen naar de zin maken, waarbij je uit het oog verliest wat voor jou zelf prettig is. Het kan ook zo zijn dat je steeds tegen hetzelfde probleem aanloopt, en het lukt je maar niet om daar een andere wending aan te geven. Als je dat maar lang genoeg doet, voel je uiteindelijk niet meer wat je zelf wilt. Er ontstaat een vaag onbehagen, dat zich kan uiten in bijvoorbeeld depressiviteit, chagrijnigheid, angst of lichamelijke klachten.
Zeker als deze en andere problemen lang(er) spelen of vaker voorkomen heeft het zin om te kijken naar de eventuele onderliggende oorzaken. Als je jezelf in bovenstaande omschrijving herkent en daar verandering in wilt brengen, zou je heel goed kunnen kiezen voor een vorm van therapie bij deze praktijk
De deskundigheid van een psychosociaal therapeut is breed en praktisch. Ik neem niet de plaats van een huisarts of een medisch specialist in. Een hulpvrager met ernstige psychopathologische stoornissen verwijs ik door naar een psychiater of een gespecialiseerde instelling van de GGZ.